Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek
Pavel Hayek

Pavel Hayek

Pavel Hayek

13. 4. 2016 – 3. 6. 2016


Pavel Hayek se po několika letech vrací se samostatnou výstavou, kterou bude hostit Kvalitář.
Výstava se zaměří na Hayekovu malbu, které se začal intenzivně věnovat na počátku 90. let. v té době opustil grafickou tvorbu a přešel k monumentálnějším malířským plátnům, pro které je typická obsahová různorodost.
 
Motiv, na který v jeho tvorbě často narážíme, je příroda. v minulosti si často vybíral vždy konkrétní druh ovoce, koření, stromu nebo rostliny. Fragmenty těchto přírodních tvarů pak přenášel na plátna svých obrazů a vznikaly tak skládané struktury. Cílem bylo poukázat na fakt, že svět je plný individuálních, osobitých tvarů, které nejsou nikdy identické. Hayek si celoživotně rád všímá toho, co nás denně obklopuje, ale zapomněli jsme tomu věnovat zvláštní pozornost.
 
Na eponymní výstavě v Kvalitáři ale Hayek představí jiný odstín svojí tvorby. Je to jeho aktuální fascinace textílií. Na plátnech už nenacházíme obrazy inspirované přírodou, ale vidíme čtverce nebo puntíky, které často zdobí užité textilní materiály. Jsou to konkrétní látky, které umělec zmuchlá, vyfotografuje a poté přenese na plátno. Textilie, koupená v obchodě, má jednoduchý pravidelný geometrický vzor, který se pomačkáním a nařasením látky deformuje a rozbíjí. Vznikají pak překvapivé, nepravidelné deformace pravidelných struktur řízené prvkem náhody a improvizace. Tématem je tedy látka, i když materie látky je zde abstrahovaná stejně jako jsou abstrahované obrazy konkrétních listů, kořenů, plodů a stromů. Vnímání struktury a věcnosti zůstává v Hayekových obrazech stejné.
 
Výstavu doplní starší práce stromových struktur, které v Haykově tvorbě nalézáme od druhé poloviny 90. let. Silným impulsem pro tvorbu stromových struktur pro něj bylo zvětšování maleb kořenů až do podoby stromů. “Vyfotím určité části pohledu do koruny stromů. Do kompozice pak někdy lehce zasáhnu a přenesu ji na plátno,” přibližuje autor svoji techniku.
 
Velkofomátové černobílé struktury, tak typické pro jeho tvorbu na výstavě doplní výrazná červená barva obrazu inspirovaného textílií. Pavel Hayek nám nejen tím dokazuje, jak schopně dokáže nabourat zažitý řád a nahradit ho novým.
 
 
Pavel Hayek ( 1959, Brno )
Pavel Hayek se ve svých obrazech dotýká každodenního života okolo nás a přírody jako celku. Vystavoval například v Německu, Rakousku a opakovaně ve významých galeriích v Čechách. Letos se zúčastnil festivalu Art Fair v Paříži.